torsdag 12 juni 2014

20 år sedan Flink mördade sju i Falun

Det är den elfte juni 1994 och fänrik Mattias Flink dränker sina svartsjukekänslor med alkohol. Han befinner sig på en krog och det dröjer inte länge förän han blir utkastad. Galen av raseri går han hem mot regementet I13 och hämtar ut en automatkarbin. Han går sedan till "Stadsparken" och skjuter ihjäl sju människor innan poliserna Berndt och Olavi får stopp på honom. 

Vid den här tiden arbetade min dåvarande flickvänn på Posten och jag skulle följa med henne på morgonen för att dela ut tidningar som Posten gjorde förr. En postanställd säger till oss att det hade hänt något vid Stadsparken. Vi hämtar ut postbilen och ger oss iväg. Det är riktigt tidigt på morgonen, jag gissar att klockan är någonstans runt 5:00, när vi kommer fram till polisavspärrningarna på Vasagatan som ligger precis neranför parken. En polisman stoppar oss och frågar om vårt ärende och vi får passera avspärrningarna. Vi kör sakta fram på Vasagatan och plötsligt ser vi hur det ligger kroppar på marken som är täckta med filtar. Jag funderar så klart på vad som hade hänt, men jag känner mig rätt kall - tills jag ser en cykel som ligger intill en kropp. Det är då jag börjar förstå. Jag ser framför mig hur en cyklist som varit på väg hem helt plötsligt blir skjuten och hur cykeln och kroppen bara har ramlat ihop i en hög. 

När man tänker tillbaka på händelsen och att det har gått tjugo år sedan det hände känns det konstigt. Igår släpptes gärningsmannen Mattias Flink fri, tjugo år efter den där hemska natten i lilla Falun. Mina tankar går till alla anhöriga.

Minnessten i Falun. Foto: Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar