måndag 11 september 2017

Hemska elfte september

Det är den elfte september igen och än en gång påminns man om allt hemskt som hänt på det här datumet genom tiderna. Det första som jag tänker på är det som skedde i New York år 2001, jag och en kollega cyklade hem efter jobbet den här dagen och han berättar att ett plan hade krashat in i en skyskrapa i New York. Resten är historia.

2001. Terroristattacken i New York
Jag minns det så väl, bilderna på brandmännen som befinner sig på Manhattan. Av någon anledning så filmar man dom här brandmännen när det plötsligt flyger in ett passagerarplan i ett av World Trade Center-tornen. Men det värsta var nog bilderna på dom instängda människorna som väljer att ta livet av sig genom att hoppa från tornen, cirka 200 människor såg inget annat val än att hoppa. Jag besökte New York år 2013 och jag minns att jag blev tagen av platsen där tornen stått, trots trafik och buller så var det tyst, kusligt tyst.

Foto: expressen.se | David Suroweicke

1978. Ronnie Peterson avlider
Ronnie Peterson får en långsam start på Monza-banan den tionde september 1978. Han blir påkörd bakifrån och hans bil börjar att brinna, en förare drar ut honom ur vraket och man bestämmer att Ronnie ska opereras under natten. Man stöter på komplikationer och Ronnie dör på morgonen den elfte september i Milano.

Foto: teknikensvärld.se

2003. Mordet på Sabina Eriksson
Femåriga Sabina Eriksson befann sig på dagisgården när plötsligt en psyksjuk 23-åring kom i hennes väg. 13-åringen hade hört om mordet på Anna Lindh samma dag och nu följde han rösterna i sitt huvud. Han knivhugger Sabina och hon dör av sina skador. Mordet fick tyvärr inte samma publicitet som det på Anna Lindh men vi glömmer dig aldrig Sabina.

Foto: expressen.se

2003. Mordet på Anna Lindh
Anna Lindh var ute tillsammans med en väninna för att handla kläder på varuhuset NK, utanför butiken Filippa K möter Anna en man som knivhugger henne flera gånger. Hon avlider senare på Karolinska sjukhuset. Alla undrade hur något liknande kunde hända i Sverige igen med tanke på vad som hände Olof Palme.

Foto: svt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar