tisdag 22 januari 2019

Australien-resan 2019-01-22

Sydney, NSW, Australien
Jag vaknade riktigt tidigt idag, vilket var bra. Sist jag var här upptäckte jag, tidigt en morgon, att det inte är några människor alls runt operahuset. Så jag packade min ryggsäck med vatten, tog med stativet till min systemkamera och promenerade iväg mot operahuset. Det byggs nå jävulskt i Sydney, det är byggkranar överallt och det är ett jäkla väsen. Mitt uppe i allt detta så lägger man ner spårvagnsräls på en av gatorna här, hela Sydney är som en enda stor byggarbetsplats.

Väl framme vid operahuset är jag helt själv, precis som för tre år sedan. Jag tar några foton och sen fotar jag lite med min systemkamera som jag sätter på stativet. En vakt som patrullerar runt operahuset ser trevlig ut så jag hälsar på honom, vi pratar en lång stund och han visar mig foton som han tagit på operahuset. Eftersom han är vakt så får han klättra på taket på operahuset och han har tagit vackra foron därifrån, jag blev så klart avundsjuk. Haha! Han heter Peter Conis på Instagram.

Efter mitt möte med vakten så traskar jag bort mot Royal Botanic Garden, luftfuktigheten ligger på 75% och det är 30° varmt ute. Det är lite ovant, det erkänner jag, för det var aldrig någon luftfuktighet på Nya Zeeland så det var bra att jag tog Australien sist på resan. Efter att intagit frukost på ett litet kafé här i parken så tar jag mig tillbaka in mot centrum.

Vid en av hållplatserna frågar jag en kvinna hur sjutton man åker buss i den här stan, hon säger att man måste köpa ett busskort som man fyller på med pengar. Så jag kilar iväg bort till en liten butik och handlar ett bosskort för 10 dollar vilket är 60 kronor, sen går jag tillbaka till hållplatsen och där tar jag buss 333 mot Bondi beach. Det går bussar var tionde minut från stan ut mot Bondi, trots det är alla bussar knökfulla trots att det ör dragspelsbussar.

Bondi beach
Väl framme på den världsberömda stranden så köper jag mig en dricka och njuter av värmen, jag fotar lite. Jag har besökt den här stranden många gånger och sist så blev jag biten av en blue bottle här, det gör in i helvete ont kan jag lova. Jag väljer att inte bada idag trots värmen, jag skyller på blue bottle-skräcken. Tv-programmet ”Livräddarna på Bondi Beach” är uppe i 13 säsonger nu.

Efter att ha gått omkring och njutit i några timmar så går jag bort från stranden, för det finns nämligen två hållplatser här på Bondi. Den hållplats som står närmast stranden är den som folk alltid samlas vid, men går man en bit längre bort så hitttar man på den hållplats som är före den vid stranden. Kliver man på bussen här så är man nästan alltid ensam ombord  på bussen, det är bra när man är trött i benen och vill sitta.

Väl tillbaka i centrum, efter en hel del häftiga inbromsningar, så är jag vilse - så klart. Jag börjar med att leta efter det höga Sydney Tower och när jag hittar på det tornet så börjar bitarna falla på plats, jösses vilken usel lokalförmåga jag har begåvats med. Väl hemma köper jag mer vatten, kroppen gör snabbt slut på värska i den 75 procentiga luftfuktigheten. I receptionen bokar jag en shuttle-buss som ska ta mig till flygplatsen på torsdag, jag flyger nämligen till Alice Springs då. Sen går jag en runda nere vid operahuset, jag är hemma strax före 22. Tack för att du besöker mig. 


- Inte en själ vid operahuset



- Skithäftiga fåglar



- Det finns mer än tusen rum i operahuset och 300 korridorer 



- Här är Sydneys skyline från Royal Botanic Garden



- Ser ut som en vinglig skyskrapa



- Blomma



- Livräddarna på Bondi Beach



- Bondi är mindre än vad man kan tro



- Palm tree snd eight



- Vacker byggnad i Sydney

10 kommentarer:

  1. Svar
    1. Så länge som jag håller mig borta från vintern så har jag det bra 😊❤️

      Radera
  2. Ser riktigt härligt ut! 😍😍
    Jag kommer ihåg manet-incidenten 😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va? Gör du? Ja, den glömmer man inte trots att det har gått 3 år 😂

      Radera
  3. Också fått mig en kyss av en blue bottle manet, man det var i Florida.

    SvaraRadera
  4. Jag kan ju bara inte fatta hur man kan låta bli att bada....;)

    SvaraRadera