onsdag 23 januari 2019

Australien-resan 2019-01-23

Sydney, Australien
Jag vaknar av ett mobillarm som tillhör en av mina rumskamrater, klockan är efter sju på morgonen och jag har sovit tillräckligt. Efter att ha klistrat på skavsårsplåster på mina stackars fötter så går jag ner till receptionen, men här tar det stopp. För det regnar och det är samma kraftiga regn som vi brukar få i Sverige efter att det har varit kvavt en längre tid. Förutom att det regnar så åskar det också, det kommer några riktiga smällar innan det går över.

Efter en stunds väntan så har det kraftiga regnet övergått till mindre droppande så jag ger mig iväg mot Kings Cross via Hyde Park, den 75% luftfuktighet som gjort att jag har svettats som en gris dom här dagarna har sjunkit något - det går att andas igen. På tal om gris så firar kineserna nyår den 5 februari och nästa år är det Grisens år - passande. Jag är oerhört glad att jag var ute tidigt igår och fotade allt som jag ville fota, för idag hade det inte gått.

Kings Cross
I stadsdelen Kings Cross hänger det en väldigt gammal och stor Coca-Cola-skylt, den har hängt här sedan 70-talet. Jag har besökt den alla gånger som jag varit i Sydney, men sist jag var här, år 2016, så var skylten borta. Idag hittade jag information på nätet om varför den var borta, enligt Wikipedia så plockades den gamla skylten ner och såldes år 2015. Året efter, den 15 september 2016 sattes det upp en ny skylt som är mer energisnål. Den gamla skylten var betydligt mycket finare om ni frågar mig.

Efter att ha tagit några foton på den 21 meter breda Cola-skylten så går jag tillbaka mot centrum och förbi St Mary’s Cathedral, det är en otroligt vacker byggnad och den står öppen för besökare, så jag gick in. Här inne ör det otroligt vackert och man får fotografera, så jag tar några foton innan jag går vidare. Det spricker upp och luftfuktigheten är tillbaka som en käftsmäll.

Skyskraporna i Sydney består av en massa märkliga skyskrapor, det verkar som att ingen har någon idé hur det ska se ut i stan för det är en del märkliga byggnader här.

Väl framme i den 203 år gamla Royal Botanic Garden går jag omkring och försöker njuta av att jag är här, vilket är svårt eftersom jag känner mig som hemma om ni förstår vad jag menar. I den gigantiska trädgården finns ett kafé och här äter jag frukost, sen går jag ut i parken och på en bänk lägger jag mig och solar en stund.

Här finns en hel del fåglar och i en av dammarna simmar det omkring massor av stora fiskar tillsammans med ålar. På tal om djur så läste jag i går att en tredjedel av alla bärätande fladdermöss har dött på grund av värmen i januari i år, sorgligt så klart

Sen går jag bort till hamnbron och här står det nygifta människor som blir fotograferade med operahuset som bakgrund, operahuset håller förmodligen längre än deras äktenskap. Haha. Här nere i hamnen ser jag att dom håller på att förbereda inför Australiens nationaldag som inträffar nu på lördag, det är avspärrat lite här och var under min framfart.

Jag går omkring och kollar i butikerna som ligger här i hamnen och lunchen äter jag på McDonald’s, timmarna går och på eftermiddagen går jag hem för att packa om lite i resväskan. Jag flyger till Alice Springs i morgon och där kommer det vara 43° varmt, jag har hinkat massor av vatten idag för att klara av värmen. Precis innan det börjar skymma lämnar jag vandrarhemmet Maze backpackers för att promenera till samma stadsdel som jag besökte i morse - Kongs Cross.

Några turister som jag pratade med i morse uppgav nämligen att den stora Cola-skylten lyser på kvällarna och se på fasen - det gör den. Men det är lite för ljust ute så jag går runt lite när jag ändå ör här, jag har aldrig riktigt utforskat Kongs Cross tidigare. Vid mörkrets inbrott, efter att ha fotat den där förbannade skylten, så går jag hemåt.

I Hyde Park ser jag några fladdermöss flyga omkring, jag lyckas få till ett suddigt foto på en av dom. Väl hemma sätter jag mobillarmet på 06:30, en shuttle-buss som jag bokat hämtar upp mig rumt sju och planet till Alice Springs lyfter strax efter klockan 10. Tack för att du besöker mig. 


- Den nya Cola-skylten



- Den gamla Cola-skylten var mycket finare




- Märklig form på huset



- St Mary’s Cathedral



- Fint inne i St Mary’s Cathedral



- St Mary’s Cathedral



- St Mary’s Cathedral



- Fågel



- Fågel



- Fiskmås



- Operahuset och hamnbron



- Här har ni mig



- Ge mig



- Maskrosblomma



- Ja den lyser



- En tredjedel av dessa har dött i år

6 kommentarer: