måndag 30 december 2013

Australienresan 2013-12-30

Alice Springs, Australien
Jag har vaknat till och från i natt på grund av mina rumskamrater, en av killarna satt och prasslade med plastpåsar tills det höll på att driva mig till vansinne. Jag somnar dock om och jag kliver upp sju, jag går ner till köket och äter av den frukost som ingår i priset här på Annie's Place.

Jag lämnar vandrarhemmet 07:50 och går mot truck-stopet, ute är det hög luftfuktighet och svetten formligen forsar ur kroppen. Jag hittar en taxi som tar mig till truck-stopet och jag går in och handlar vatten, glass och en kall Red Bull. Jag sitter här till 12:30, sen tar jag en taxi till tågstationen för att kolla vilken tid när ett av världens mest kända tåg, The Ghan, kommer in på stationen. Jag har haft koll på att det kommer idag, och jag trodde det skulle komma klockan 14. Det visar sig att The Ghan ska komma in runt 13:45.

Jag har lite mer än en timme på mig innan det kommer så jag går hem, jag upptäcker att alla har lämnat rummet och det är så skönt att vara själv. Jag laddar min telefon som har taskigt med batteri och jag sätter mig och surfar runt lite med min dator när jag hör ett tåg tuta. The Ghan är alltså för tidig och jag missar dess pampiga entré, förbannat tänker jag, för jag missade tåget förra gången jag var här också. Jag tar min telefon och ryggsäck när klockan är 13:30 och går till stationen som ligger ett stenkasst från vandrarhemmet. Jag ser tåget stå på stationen och det är hur långt som helst och det tar tid att gå från början till slut. På tal om slut, dom två loken var borta, jag antar att man åkt iväg för att tanka dom då dom går på diesel. Jag tar i alla fall några kort på alla vagnar och sen går jag hem.

Jag är hemma klockan 15:00 igen och jag hyr mig en cykel i receptionen. Jag hyr den till klockan 20:00 och det går på 10 AUD x 6,21 kr = 62,10 kr, jag slår mig ner och bloggar lite och kollar Facebook, Instagram och mejlen. När klockan är 17:15 hoppar jag upp på cykeln och trampar mot järnvägsstationen, jag ser att tåget står kvar så jag cyklar ett par kilometer längre bort då hela bangården är avspärrad med stängsel och förbudskyltar. Klockan 17:35 hittar jag det perfekta stället, det är raksträcka och det finns inget ivägen.

Klockan 18:05 kommer en bil längs spåret, det visar sig vara en säkerhetsvakt som fått syn på mig. Han är vänlig och jag frågar om jag får stå här. Han svara att det går bra, men jag får inte gå längre fram. Jag lovar och svär att jag inte går närmare och han åker sin väg. När klockan är 18:15, 15 minuter efter avgång, ser jag att tåger börjat röra på sig, det går långsamt men det är på väg. Tåget The Ghan är verkligen imponerande, det är fruktansvärt långt och att filma hela tåget tar över fem minuter.

Nu har jag äntligen foton på det legendariska tåget som går mellan Adelaide i söder, tvärs genom hela Australien, passerar Alice Springs för att sedan avsluta i Darwin i norr. Man tror att namnet The Ghan är från den tid då folk från Afghanistan byggde järnvägen med hjälp av kameler. Klockan 19:15 är jag så hemma igen efter att ha tagit några kort på solnedgången. Jag tar en lasagne i den bar/restaurang som ligger i samma lokaler som mitt vandrarhem.

I morgon är det nyårs-afton och den firar jag åtta och en halv timme före Sverige, det Norra Territoriet i Australien har verkligen en knasig tidzon, jag känner inte till någon annan tidzon som har en halvtimme också. Jag planerar att åka ut till kasinot här i Alice Springs och kolla på fyrverkerier, men då bryter jag kraftigt mot min klockan-18 regel. Det får nog bli taxi både dit och hem. Jag vill passa på att tacka alla som varit in och läst min blogg under hela 2013, jag hoppas att ni tittar in under 2014 också.

Det blir en resa till USA nästa år, men det är inte förän i december. Jag bloggar flera gånger i veckan, även när jag inte reser. Tyvärr råkade jag ut för en väldigt otrevlig händelse under oktober som kom att förändra mitt liv och jag orkade verkligen inte med att blogga då. Jag passar naturligtvis på att önska alla ett riktigt gott nytt år. Tack igen!

Med vänliga hälsningar: Tomas i underbara Alice Springs


Här bor det en Australian funnel-web spider. Det syns på näter varför den heter
just funnel-web spider. (Funnel = tratt) Den är något giftig.


Mäktigt


Mitt livs största kärlek, så vacker!


Buske


I Australien har man off-road-husvagnar


Till min kusin Ingo, som också kör taxi


Vagnarna till tåget The Ghan


Tåget är verkligen långt, man ser inte var det slutar


Vandrarhemmets söta vovve Doggie gillar att bli klappad av alla gäster


Åh, vackra Alice vad jag kommer att sakna dig


Ett av världens mest kända tåg, The Ghan. A.S. föreslog att jag borde åka med
The Ghan. Men jag skippade det pga att det var för dyrt och tar ett dygn.
Men genast funderade jag på om jag inte ska göra det nästa gång.
Då kan jag åka mellan Alice Springs ner till Adelaide,
vilket är en stad som jag aldrig besökt.
Tack för din kommentar A.S. :)

6 kommentarer:

 1. Vore inte en resa med tåget något för dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att jag funderat ett tag så vore det ju klockrent att resa med det. Kram

   Radera
 2. Har du inte tänkt på att det finns öronproppar! Små mjuka saker du stoppar in som sen stoppar ljudet...Då kanske du slipper vakna av prassliga påsar i a f! Vet precis hur det är att vara lättväckt! Räcker att släppa en knappnål i rummet! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får ont i öronen om jag ska ha dem varje natt. Ja knappnål är väl samma som jag vaknar av.

   Radera
 3. Förresten...ta reda på vad alla växter heter! ;-)

  SvaraRadera